Общо показвания

сряда, 10 август 2016 г.

Двадесето ревю: Уинстън Грум - "Форест Гъмп"

Островът на книгите се нуждае от някой, който е добър във всичко, но не го осъзнава. Винаги още един забавен и приятен жител е добре дошъл. Мисля, че в пейзажа страхотно би се вписал Форест Гъмп от едноименната книга на Уинстън Грум.


Двадесето ревю: Уинстън Грум - "Форест Гъмп"


Накратко: Да, заслужава си да се прочете. Изключително забавна и разтоварваща книга, съдържаща много сериозни истории по завладяващ начин, който няма как да не те накара да се засмееш. Идеалната книга за лятно време. Препоръчвам ви я!

(Това е за тези, които искат да прочетат книгата и преди това искат да научат нещо повече, но се притесняват от ревюто да не разберат всичко и след това четенето да се превърне в безинтересно.)



Книгата я прочетох на таблета си, изтеглих я от 4eti.me, тъй че в това ревю няма как да ви дам информация относто издателство, страници и цена.


Здравейте, книжни плъхчета!


Днес ще ви представя една страхотна книга, за която, когато и да се сетя, ми става смешно. По телевизиите често пускат филма, който носи същото заглавие, но не мога да ви кажа дали като сюжет си съвпадат, или разликите са фрапантни. Преди време мислех да го изгледам, ала беше около 2 вечерта и потърсих информация в интернет. От Гугъл разбрах, че има книга и разбира се, аз предпочетох да прочета книгата пред филма. И така.. да започваме със същинската част на ревюто:



1.Кой е Уинстън Грум?


За жалост, единствената информация за Грум е тази:




Резултат с изображение за уинстън грумУинстън Грум
Романист
Роден23 март 1943 г. (възраст 73), Вашингтон, САЩ

2.За какво се разказва в книгата?

Книгата "Форест Гъмп" е една своеобразна биография на измисления Форест Гъмп. Сюжетът обхваща периодът от неговото раждане, но не приключва с неговата смърт, за радост на читателите. Форест Гъмп със сигурност още е жив и преживява хиляди приключения.
Трябва да се направи едно уточнение - Форест Гъмп се определя като "идиот", тъй като лекарите са му поставили такава диагноза. Той не възприема света по начина, по който го възприема средностатистическия човек. Това дали е недостатък? Не мисля!
Форест е загубил баща си, още когато е бил много малък и живее само с майка си. Ходи на училище, където останалите деца му се подиграват и му се налага да се премести в клас за изостанали деца.
Историята на живота на Форест е толкова невероятна и непредвидима - докато се прибира към дома си го среща треньор по футбол и го включва във футболен отбор, макар че младежът не разбира нищо от правилата на играта. След  поредица от неуспехи, отива в армията и участва в битка във Виетнам. И ако си мислите, че палитрата от истории се изчерпва само с тези невероятни преживявания, грешите - следват спасяване на стария японски/китайски император, срещи с президента, участие на турнири по пинг понг, свирене в  музикална група, победи на турнир по шах и три много забавни, които няма да ви разкривам, защото искам и вас да изненадат и вие да се посмеете на преживяванията на страхотния Форест.
Въпросът за любовта също не е пропуснат - Форест още от училище се влюбва в красивата Джени Къран. Дали всички тези преживявания са съвместими с любовта обаче?
Нямаше страница, която да не ме зарадва, усмивката ми беше на лицето през цялото време, изключително зареждаща книга.

3.С какви впечатления останах от книгата?

С ръка на сърцето - изцяло положителни. Ето, даже и сега се смея като си припомням отделни моменти. Уинстъм Грум е блестящ - създал е едновременно толкова сериозен роман, а историята те развеселява.
Казвам, че романът е сериозен, защото положението на децата с психически проблеми е голяма болка за родителите и интегрирането и вписването в средата на тъй наречените "нормални" е трудно и почти непостижимо. Такива хора обикновено се приемат за обречени, което е много неправилно становище. И образът на Форест Гъмп, дори и измислица, го доказва. Аз вярвам, че някъде в пространството има един Форест Гъмп, който се е родил с "дефекти", но въпреки това съдбата е на негова страна. Той може да не разбира света по начина, по който го разбираме ние, но това означава ли, че неговото възприятие не е правилното? С какво Форест Гъмп е по-малко човек от останалите футболисти? - С нищо, даже постъпките му в последните глави на творбата доказват обратното. Форест Гъмп е и плюс това изключително талантлив - гений по математика и химия, корифей в шаха и бог на музиката. Колко ли от нормалните хора притежават всички тези качества вкупом?
Моля само да не ме разбирате погрешно, че критикувам хората, които са се родили в отлично здраве - не, няма такова нещо. Просто се възхищавам пред образа на Форест и уменията му да възприема и преживява ситуациите и реализацията му в живота. Възхищавам се на философията му за света и вярата в себе си и доброто.
Уинстън Грум, благодаря ти, че чрез живота на Форест Гъмп ми позволи да изживея толкова забавни истории, да отида на толкова непознати за мен места и да видя света по друг начин.
Тази книга ще я препорчета след време... много ми хареса. Надявам се до тогава да има на пазара нов тираж и да си я закупя на книжен носител.


4.Любими цитати

Имам само един:
"И какво от това? Може да съм идиот, но почти през цялото време се мъчех да постъпвам правилно - а мечтите са си просто мечти, нали? Така, че независимо от всичко си викам, че винаги мога да си припомня миналото и да си кажа, че поне не съм водил скучен живот."

5.Оценяване

Няма две мнения по въпроса - "Форест Гъмп" и Уинстън Грум ще бъдат настанени в Двореца на Острова на книгите. Аз обичам философските книги и ми е любимо да си подчертавам цитати, а тук имам само един любим цитат, но това е без значение, защото книгата, също както героя е различна. Дойде при мен в правилния момент и ми направи по-весели дните.
Заради това, мога само да кажа: Приятно прекарване, Форест!






6.Използвани източници:

За да изготвя това ревю, използвах ресурси от следните места:
- Снимка на Форест Гъмп - cinemafish.bg
- Информация за Уинстън Грум - Гугъл
- Снимки на двореца Версай - използвах от предишни ревюта, там съм посочил линкове

Няма коментари:

Публикуване на коментар