Общо показвания

сряда, 22 август 2018 г.

Двадесет и пето ревю: Любен Дилов - "Незавършеният роман на една студентка"




Здравейте, книжни приятели!



За тази книга научих от фейсбук групата "Какво четеш", член от нея я бе препоръчал като забавна и увлекателна.

Успях сравнително бързо да я открия, изданието, което четох е от 1986 година.

Какво смятам за книгата? - На първо място, който следи моите публикации ще забележи, че аз не съм фен на фантастичните романи, а предпочитам някак по-философските. А "Незавършеният роман на една студентка" е именно фантастичен роман. Мога да споделя обаче, че пътуването из вековете ми хареса. Случи се доста бързо - в 194 страници, макар да имаше и слаби моменти.
Крайното ми мнение е, че имате ли свободно време, и решите ли да го прекарате в четене на ненатоварваща литература, тази книга е един много удачен избор. Писателят има особено чувство за хумор, когато става въпрос за живота през XX век, тогава е ненадминат майстор. Но може би хора, които на живели повече време в този век, биха преживели и усетили романа още по-добре от мен.

А за какво се разказва? Главната героиня - Циана е завършила студентка по история и живее в XXIV век. Като такава, със специална машина, тя може да пътува през вековете, за да разкрива определени тайни, но не и да променя историята. Може ли обаче тя да бъде просто наблюдател, когато отминалите времена са толкова интересни? Не, разбира се! Още повече, че машината, с която пътува я изпраща в грешни времена и вместо да отиде в славното ни минало, се среща с Петър Чобанина и Борис Историка. Много хумор и забава има в тези истории. Пътуването обаче не свършва до тук и тя се запознава и със славни моменти от гръцката история и опровергава по брилянтен начин някои от легендите, които се разказват през вековете.
Готови ли сте да опитате супа от метеорити, черна дупка с галактически пълнеж, астероиди на скара, мекици от междузвезден прах с айрян от Млечния път и кекс "Габрово"? Решите ли да прочетете "Незавършеният роман на една студентка", ще имате тази чест!  И да знаете - "...за читателите на фантастиката също както и за авторите ѝ нямаше вече нищо невъзможно."

Книжното ревю завършвам с един любим цитат от творбата - "И това беше може би първото трагическо прозрение на младия инженер в живота му; че дори и да разполагаш с машина на времето, времето за любов винаги ще си остава недостатъчно."

#книжно #ревю #книжноревю #незавършеният#роман #студентка
#любендилов

Няма коментари:

Публикуване на коментар