Общо показвания

сряда, 22 август 2018 г.

Двадесет и осмо ревю: Джеймс Патерсън и Ричард Дилало - "Магазинът"




Книгата, която ви представям е "Магазинът" от Джеймс Патерсън и Ричард Дилало.
Разбира се, името на Джеймс Патерсън съм го чувал и знам, че е един от най-продаваните автори, но въпреки това, не бях чел никакво негово произведение до този момент.
Книгата ми е подарък, освен това от страниците за книги и книжните групи знам, че е нова, ако не греша, издадена е 2018 година в България, а в Америка през 2017.

Книгата е на издателство Сиела, не е голяма по обем, едва 240 страници с много удобен шрифт, просто не усещаш как минаваш страница след страница. 

Нека ви разкажа и малко за сюжета: жанрът на книгата е антиутопия. Главните герои са семейство Брендайс - съпругата Меган и съпругът Джейкъб, както и децата им Алекс и Линдзи. Всички те живеят в Ню Йорк, но изпитват недоволство от условията там. Все по-разпространена е онлайн търговията и по-точно влиянието на гигантът и монополист Магазинът. Все повече обичайни професии се губят, хората се превръщат в консуматори, без да имат възможност да си го позволят, което води и до настъпването на техния крах като личности. Меган и Джейкъб също са засегнати от тази опасност, тъй като работят като писатели, пишат книги, статии, текстове за реклами. Но хартиените издания не се търсят толкова, публиката с всеки ден намалява и усилията, които полагат двамата остават неоценени и незаплатени. Поради това, двамата решават, че след като не могат да се борят с такъв гигант като Магазинът, остава да започнат да работят с него. Уви, ръкописът им на "История на рапа" бива отхвърлен и трудът и подготовката им не намира своята публика.
Семейство Брендайс взима решение да изоставят своя живот в Ню Йорк, работата си и да работят за Магазинът, за да могат да опознаят структурата, принципите и управлението. Главната им цел е да се запознаят с врага си, за да бъдат достойни противници. Водени от любовта си към писането, плануват създаването и публикуването на книга, която да изобличи всички недъзи в системата на Магазинът, с което да отвори очите на обществото и управлението.

Мисията, която са си поставили, не е никак лесна. Още повече, че пристигайки в новия град, разбират, че Магазинът не контролира само работата им, но и живота им. Меган и Джейкъб разбират как са се чувствали героите в 1984 година на Джордж Оруел, тъй като контролът и наблюдението са навсякъде и всяко едно действие и мисъл не е тайна за Магазинът.

Какво е мнението ми за книгата? 

Приятна антиутопия, която се чете спокойно за 3-4 часа, а някой с изключително бързо темпо и без почивки може и за 1 час. Не ми харесаха главите, че са толкова кратки - по 2-3 страници, но пък има и нещо хубаво в това - можеш да правиш почивка, когато се налага, няма го онова желание да довършиш главата, а да остават 50 страници.
Историята ми допадна, аз харесвам антиутопии. Темата е интересно поднесена, а и ми харесва колко е актуална към днешна дата с всичкото това пазаруване в интернет. Все пак, надявам се да не изпаднем в такава крайност, а да има някакъв баланс. Стилът е достъпен, няма някакви велики и философски мисли, нито пък дълбок замисъл. Водещ е сюжетът и напрежението в него. Лично аз се нуждаех от такава книга, за да отдъхна. Препоръчвам ви я, ако имате малко свободно време и желаете да видите една нова гледна точка за бъдещето на света.

Надявам се ревюто ми да ви е харесало! Очаквам вашите коментари. Ще се радвам да споделите, ако сте я чели и сте съгласни, а още по-добре, ако сте несъгласни с мен!

#книга #книжноревю #ревю #мнение #джеймс#патерсън #джеймспатерсън #магазинът#антиутопия #сиела #ричард #дилало

Няма коментари:

Публикуване на коментар