Общо показвания

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Да получиш мотивация от книга се е превърнало в causa perduta?



- Добър ден! Може ли да ви попитам един въпрос?
- Добър да е! Разбира се, че можете!
- Тръгнах към град Мотивация, но по пътя за него се изгубих и до преди малко бях в град Хаос, сега съм в Безсмислие, а доколкото разбирам следва и Отчаяние. Може ли да ми кажете как да стигна до град Мотивация?
- На прав път сте, първо трябва да преминете през хаоса, след това през безсмислието и накрая през отчаянието. Следващия град е Мотивация.
- Хм... а няма ли някой по-пряк и лесен път?
- Има, стига да го намерите в някоя книга.
- Благодаря Ви, ще опитам! Има толкова много списъци и класации с мотивиращи книги в интернет, няма как да не ми помогнат.


Здравейте, книжни плъхчета!

Как сте? Отдавна не съм писал в блога си, над 3 месеца от последната ми публикация. Поднасям искрено своите извинения и обещавам, че от юли до септември месец ще бъда по-редовен и ще ви радвам поне с 1 публикация на седмица. 

Днес се вдъхнових. Както знаете, една от любимите ми теми за разговор е тази за книгите. Не пропускам удобен случай да коментирам книги, герои, автори. И днес имах една такава възможност и умело се възползвах от нея. Мой приятел ми сподели, че момента не се намира в перфектното състояние на духа. Колкото и да се стараел бил постоянно изморен, не му се занимавало с нищо, не се забавлявал вече толкова на филми. Решил да се посъветва с Google (колко изненадващо!) и да потърси нещо за мотивиране. Като резултати се появили хиляди клипчета с нацепени трениращи мъже, кой за 1 година свалил 100 кг, друг пък отслабнал и намерил любовта. Ала не това е проблемът на нашия човек. Опитал и с филми, но и тук резултатите били оскъдни и неудовлетворяващи. И дошло ред на следващия спасителен пояс - книгите. Google бил щедър и дал хиляди резултати, стотици класации на мотивиращи и вдъхновяващи книги, грандомански изказвания, че точно тези книги променят животи. Но момчето се усъмнило и решило да сподели с мен резултатите.

А каква беше моята реакция? БЯХ ПОТРЕСЕН! Сериозно? Какво се случва? Разбирам, че някои статии са платени, всеки малко или много е пристрастен, но как може в класация за мотивиращи книги да няма нито една класика, да няма нито един роман? От първо до десето място подредени книги тип приложна психология. Защо изборът е толкова повърхностен? Защо първата асоциация на мотивация трябва да бъде непременно приложна психология? Признавам си, преди години и аз преминах през един период, през който четях такива книги и се вдъхновявах, но после, запознавайки се с истинската литература, с класиките, със силните романи, осъзнах, че най-силната мотивация, най-правилният пример могат да ти дадат произведенията в прозаична форма - разкази, романи, повести. От тях може да се изчерпи много повече мъдрост, отколкото от книгите за самопомощта.
И още нещо, което ме озадачи - как е възможно в класация с 10 книги всички книги да са за пари? Как да печелите повече пари, как да станете милионер, как да не работите, а да печелите. Сериозно ли? Сериозно ли това вълнува всички хора? Как един не написа книга "Как да станете умни, без да четете" и със заглавието си да излъже тези, които обичат лесното? 
Ясно е, че писането на книги и отпечатването им е комерсиална дейност, но защо се пропуска най-важната характеристика за човека? Човекът е социално същество, има емоции и чувства и има нуждата да ги реализира, да ги изразява. Именно заради това му е нужен пример, история. Да повярва, че може да се справи с проблемите, да провери какво биха направили другите и какви са последиците им, да мисли и премисля, докато чете. Голяма част от живота е свързана с парите, но не и целият живот.

Без да претендирам, че съм прочел много книги, нито пък че знам всичко за книжната индустрия, без да се позовавам на база продажби и тиражи, ви представям моя списък с мотивиращи книги. Списъка оставям отворен и ще го допълвам периодично. Вашето участие също би ми било от огромна полза.

1."Грозното патенце" - за случаите, когато не вярвате в себе си, ала вътрешното ви Аз е много силно и само чака да назрее момента, в който да се прояви.
2."Малкият принц "- за случаите, когато сте щастливи, когато сте нещастни и когато искате да научите нещо. Малкият принц може и да е малък, но има повече знания от всички хора на нашата планета.
3."Граф Монте Кристо" - за случаите, когато сте в неизгодна позиция, когато не се вижда в светлина в тунела, но сте достатъчно търпеливи да се справите.
4."Биография на Стив Джобс" от Уолтър Айзъкстън  - е, реших и аз да включа една мотивираща книга за тези, която  основна цел са парите и успехите. Историите в нея са страхотни, много достоверно предадени. Смятам, че прочитането ѝ би било голям плюс за всеки бъдещ и настоящ предприемач.
5."Портретът на Дориан Грей" - за случаите, когато сте изправени пред тежка дилема вътре в себе си, когато сте на кръстопът и посоката, която ще поемете, е решаваща за целия ви живот.
6."451 градуса по Фаренхайт "- за случаите, когато не виждате смисъла в нищо, когато искате да изгорите целия свят, да рушите, да палите. Монтег има много на какво да ви научи, а и накрая ще сте съгласни, че в създаването и надграждането има много повече смисъл, отколкото в рушенето.
7."Вълшебникът от Оз "- за случаите, когато си мислите, че ви трябва чудо, за да се справите с проблемите, че един вълшебник би ви помогнал изключително много. Е, на финала ще сте наясно, че магьосник има във всеки един от нас.
8."Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване" - тази прекрасна книга я препоръчвам, но с едно уточнение. Трябва да харесвате Мураками, за да ви помогне и на вас. Необходимо е да не искате лесни отговори и да сте готови да я прочетете многократно. Но веднъж научен урокът, той си остава за вас. Книга за приятелството, любовта и изобщо човешките взаимоотношения. А ако четете внимателно -  и за много повече от това.
9."Алексис Зорбас" - за случаите, в които не се нуждаете от нещо написано на висок стил, а искате нещо лесно и разбираемо, нещо близко до вас и вашите проблеми. Е, старият грък Зорбас би бил идеална компания. Не подценявам книгата въобще, тя е изключително приятна и силна, но четенето ѝ е леко и приятно, докато преживяваш историите, научаваш и много неща. Докато при предната книга в списъка е необходимо време за четене и време за осмисляне.
10."Атлас изправи рамене" - и тук голяяма въпросителна. Фенове ли сте на Айн Ранд и чели ли сте нещо от нея? Ако имате мнение и отношение и сте предубедени, по-добре пропуснете това предложение. 

Надявам се да ви харесват предложените от мен произведения! С нетърпение очаквам и вашите мнения/предложения по темата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар